Trakya'daki hayvanlar şapa karşı aşılandı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-16-2010 (14:48)   Son Mesaj: 09-16-2010 (14:48)    Cevap: 0    Gösterim: 615  

    09-16-2010

    Trakya'daki hayvanlar şapa karşı aşılandı

    Trakya'daki hayvanlar şapa karşı aşılandı


    Kırklareli Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdür Vekili Funda Eylem Özel, Trakya'daki küçük ve büyükbaş hayvanların tamamına şap aşısı yapıldığını açıkladı.

    Kırklareli Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdür Vekili Funda Eylem Özel, Trakya bölgesinde hayvan hastalıklarıyla mücadele çalışmasını başarıyla sürdürdüklerini belirterek, ''Trakya'daki küçük ve büyükbaş hayvanların tamamına şap aşısı yapıldı'' dedi.
    Özel, yaptığı açıklamada, Türkiye'de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi kapsamında yürütülen çalışma sonucunda hastalığı yok etmede önemli bir mesafe alındığını ve proje süresince yürütülen aşılama, eğitim, bilgilendirme ve kontrol çalışmaları sonucunda bölgede 2007 yılından beri şap hastalığının görülmediğini söyledi.

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, Trakya bölgesinin şap hastalığından aşılı arilik statüsü kazanması için bu statüyü dünya çapında onaylamaya yetkili olan Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'ne (OIE), 2009 yılının kasım ayında başvuruda bulunduğunu ifade eden Özel, OIE üyesi 176 ülkenin oy birliğiyle aldığı karar doğrultusunda 27 Mayıs 2010 tarihinde Trakya bölgesinin ''Şap hastalığından aşılı arilik'' statüsü kazandığını belirtti.

    Trakya'da şap hastalığı aşılı arilik statüsünün kazanılması kadar bu statünün sürdürülebilmesinin büyük önem taşıdığını bildiren Özel, ''Trakya'daki küçük ve büyükbaş hayvanların tamamına şap aşısı yapıldı.

    Şap hastalığı, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan bir hastalık. Arilik statüsünün kazanılması ve sürdürülmesi bölgemiz hayvancılığının kalkınması için de oldukça önemli'' dedi.

    Anadolu'nun çeşitli kentlerinden kesim ve kurban dönemi dahil olmak üzere hayvanların, Trakya'ya nakillerinde belli şartlar arandığını ifade eden Özel, şunları söyledi:

    ''Prosedürlere uymayan hayvanların Anadolu'dan Trakya'ya nakilleri yasaktır. İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararı gereğince kaçak olarak tespit edilen hayvanlar geldikleri işletmelere geri gönderilecek ve kesime sevk edilecektir.

    Hastalıklı hayvanların illegal yollarla bölgemize getirilmesi veya hastalıklı yerlerden gelen nakil araçlarının dezenfekte edilmeden işletmelerimizi ziyaret etmesi gerçekten geri dönüşü oldukça zor tahribatlara yol açabilir. Yetiştiricilerimizin kayıpları da oldukça fazla olabilir.

    Bunların engellenmesi, yetiştiricimizin durumun ciddiyetini anlamasına ve duyarlılığını daha çok arttırarak kaçak hayvan hareketlerini hiç vakit kaybetmeden Tarım Müdürlüklerine ve kolluk kuvvetlerine bildirmesine bağlıdır.''

    TRAKYA'DA HAYVAN VARLIĞI

    Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'da küçük ve büyükbaş hayvan sayısının 1 milyon 100 bin civarında olduğunu ifade eden Özel, bu hayvanlardan yüzde 90'ının kültür ırkı, yüzde 5'inin de yerli ırk olduğunu belirtti.

    Kırklareli genelinde küçük ve orta ölçekli 19 bin 342 hayvan işletmesinin bulunduğuna işaret eden Özel, şunları kaydetti:

    ''İlde yılda 3 bin ton et, 229 bin ton süt ve 26 milyon yumurta üretilmekte. Kırklareli başta İstanbul olmak üzere Anadolu'daki birçok il için damızlık hayvan deposu.

    Geçtiğimiz yıl 32 bin 183 büyükbaş hayvan ve 72 bin 402 küçükbaş hayvan damızlık olarak il dışına sevk edilmiştir.''

    Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Behçet Şen de, Trakya'nın şaptan ari ilan edilmesinin bölge hayvanlarının et ve sütünün değerini ortaya koyduğunu belirtti.

    Şen, ''Bölgemizde hayvan hastalıklarıyla mücadelede büyük başarılar elde edildi. Trakya damızlık hayvan yetiştirmede diğer illerin çok çok üzerinde. Bunu da Trakya'nın şaptan ari olmasına borçluyuz'' diye konuştu.




    Trakya'daki hayvanlar şapa karşı aşılandı Yorumları