Komisyon raporundaki ilginç bir uyarı da dikkatlerden kaçmadı: " Kıyafetler herhangi bir dini ideolojik ve etnik sembol ve renk içermemelidir".
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 2 gün süren 'Öğrenci Kıyafetlerini Değerlendirme Çalıştayı'nda, 'kızların pantolon giymesi' tavsiye edilirken, Türkiye'nin kangren sorunlarından başörtüsü yasağı hiç gündeme gelmedi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 2 gün süren 'Öğrenci Kıyafetlerini Değerlendirme Çalıştayı'nda, 'kızların pantolon giymesi' tavsiyesi edilirken, Türkiye'nin kangren sorunlarından başörtüsü yasağı hiç gündeme gelmedi. Yıllardır binlerce öğrencinin mağduriyetine neden olan yasak konusunda, hiçbir ciddi girişimde bulunulmayan çalıştayda, eğitim hakkının ihlallerinin başında gelen ve en önemli kıyafet problemi olan başörtüsü yasağı adeta görmezden gelindi. Türkiye'nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı olan Nimet Çubukçu'nun kendi hem cinslerinin sorunu konusundaki beklentileri boşa çıkarması ise, büyük hayal kırıklığına neden oldu. Çalıştay'ın sonuç raporlarındaki, "Kılık kıyafet bir Cumhuriyet projesidir. Ülkenin çağdaş toplum olma yönündeki kabul ve ilkelerine uygun olmayan biçim ve modellere yer verilmemelidir" ifadesi ise oldukça manidar bulundu. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun açılışını yaptığı "Öğrenci Kıyafetlerini Değerlendirme Çalıştayı", 2 günlük çalışmanın ardından sona erdi. Çalıştayda, kılık kıyafet ile ilgili "ekonomik boyut", "sosyo kültürel boyut" ve "fiziksel gelişim ve eğitim boyutu" konularında 3 komisyon oluşturuldu. Bu komisyonlara, MEB bürokratları, sendika temsilcileri, okul aile birliği başkanı olan veliler, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenci temsilcileri katıldı. 2 gün boyunca belirlenen konuları ele alan komisyonlar, çalışmalarını bir rapor haline getirdiler. Hazırlanan bu raporlar Bakan Çubukçu'ya sunulacak. Okul kıyafetlerinin nasıl olacağı konusunda son kararı Bakanlık verecek. Yeni kıyafetler, 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren giyilecek.
Başörtüsü hakkında tek kelime yok
Okul kıyafetleri çalıştayında, kılık kıyafet problemlerinin en başında gelen başörtüsü, türban yasağı hiç gündeme gelmedi. Özellikle kız öğrencilerinin okula teşvik edildiği bir dönemde; genç kızların okuldan uzaklaşmasına veya yurt dışına çıkmasına neden olan anlamsız yasağın böyle önemli bir çalıştayda ele alınmaması, oldukça anlamlı bulundu. Komisyonların hazırladığı raporlarda, kılık kıyafetle ilgili genel çerçevenin Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenmesi ve "ülkenin çağdaş toplum olma yönündeki kabul ve ilkelerine uygun olmayan biçim ve modellere ver verilmemesi" önerildi.
Sosyo kültürel boyutu tartışan komisyon raporunda, öğrenciliğin özel bir toplumsal kategori olduğu vurgulanarak, bu nedenle özel öğrenci kıyafetine gereksinim bulunduğu belirtildi. Okul ortamında özellikleri ve biçimi tanımlanmış okul kıyafeti giyilmesi gerektiği belirtilen raporda, "Okul kıyafetlerine pedagojik ve toplumsal gerçekler ışığında belirli bir serbestlik getirilmelidir" denilirken; aynı raporun başka bir bölümünde "Kılık kıyafet bir Cumhuriyet projesidir. Ülkenin çağdaş toplum olma yönündeki kabul ve ilkelerine uygun olmayan biçim ve modellere yer verilmemelidir" ifadesine yer verilmesi; büyük bir çelişki olarak ortaya çıktı.
Kızlara pantolon serbest oldu
Okul kıyafetlerinin ilgili yönetmeliğin genelgeler doğrultusunda çeşitlenmesi bu konudaki uygulamalarda farklılık ve karmaşaya neden olduğu belirtilen raporda, " O nedenle mevcut uygulama geliştirilmelidir. Yönetmelik nihai boyutları ile güncelleştirilmelidir" denildi. Kılık kıyafet konusunda iklimsel farklılıklarda yönetimlere inisiyatifler tanınması teklif edilen raporda, "Okul kıyafetleri pedagojik etkinliklere (sınıf ortamı, laboratuvar, atölye vs.) uygun olmalıdır. Kıyafetlerin form ve modeli estetik ve rahatlık göz önünde bulundurularak tasarlanmalıdır" ifadesine yer verildi. Başörtüsü yasağını görmezden gelinen komisyon raporunda, kız öğrencilerin pantolon giymesine yönelik şu tavsiyede bulunuldu: "Bakanlığın olası model tasarımlarında kız öğrenciler için pantolonu da içerecek şekilde yeni alternatif modeller düşünülmelidir. Kız öğrenciler pantolon, pantolon etek giyebilmelidir" Komisyon raporundaki dini referans alan renklerin kullanılmaması da istenirken, bu konuda şu uyarıda bulunuyor: " Kıyafetler herhangi bir dini ideolojik ve etnik sembol ve renk içermemelidir".