Sakızı yuttuğumuzda midemizde yıllarca kalır mı?,   Konuyu açan: abı-hayat   İlk Mesaj: 06-03-2009 (08:52)   Son Mesaj: 06-03-2009 (08:52)    Cevap: 0    Gösterim: 665  

    06-03-2009

    Sakızı yuttuğumuzda midemizde yıllarca kalır mı?,

    Obama'nın samimiyet testi Filistin olacak


    ABD Başkanı Barack Obama, yarın Ortadoğu'nun en prestijli akademik kurumlarından Kahire Üniversitesi'nden İslam dünyasına hitap edecek. Obama'nın, özellikle ABD'nin İslam ve Müslümanlarla savaş durumunda bulunmadığı mesajını vermesi bekleniyor. İslam dünyası, Obama'dan, barışı vurgulayan tatlı sözler yerine Filistin'le ilgili artık radikal çözümler bekliyor.



    ABD Başkanı Barack Obama'nın İslam dünyasına vereceği mesaj merakla beklenmesine rağmen, Arap dünyası Filistin'de atacağı adımların Obama'nın ciddiyeti için ölçü olacağını belirtiyor. Londra'da yayınlanan Darul Hayat gazetesi yazarlarından Raghida Dergham'a göre Obama'nın, en azından söylem olarak 'iki devlet' çözümünü dile getiren selefi Bush'tan geri kalmayan bir söylem geliştirmesi gerektiğini belirtiyor. Filistin konusunda umutları artıranın sadece Araplar değil Amerikan yönetimi de olduğunu söyleyen Dergham, "4 Haziran'da Müslümanların çoğunluğu Obama'yı can kulağıyla dinleyecek ve ABD'nin güvenilirliğinin anahtarı olan Filistin'le ilgili kendisinden artık radikal çözümler bekleyecek." diyor. Ahram Politik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Dia Raşvan Obama'nın genel anlamda ifadeler kullanacağını, ancak spesifik hiçbir şey söylemeyeceğini öne sürüyor.

    Mısır'ın en önde gelen öğretim kurumlarından 101 yıllık Kahire Üniversitesi'nden 1,5 milyar Müslüman'a seslenecek olan Obama'nın, özellikle ABD'nin İslam ve Müslümanlarla savaş durumunda bulunmadığı mesajını vermesi bekleniyor. 11 Eylül terör saldırısı ve akabinde Irak'ı işgali, Müslümanların ABD'ye güveninde ciddi bir düşüş yaşanmasına sebep olmuş ancak Obama'nın işbaşına gelmesiyle bu trend yukarı doğru çıkmaya başlamıştı. Nisan ve mayıs aylarında yapılan, 6 Arap ülkesini kapsayan kamuoyu yoklamasına göre Obama ile ilgili pozitif ya da tarafsız düşünenlerin oranı yüzde 73'ler seviyesine kadar çıkmıştı.

    'TÜRKİYE'Yİ EKİBİ, MISIR'I İSE OBAMA TERCİH ETTİ'

    Ahram Gazetesi yazarlarından Mustafa Ulvi, Obama'nın nisan ayında gerçekleşen Türkiye ziyaretinin ekibi, Mısır ziyaretinin bizzat kendisi tarafından kararlaştırıldığını belirtiyor. Türkiye'nin çok büyük bir tarihe sahip olduğunu, ancak Obama'nın İslam dünyasına hitap için bu ülkeyi uygun görmediğini belirten Ulvi, bundaki başlıca sebeplerden biri olarak 'Türkiye'nin sürekli olarak İslam dünyasından koparak Avrupa kültürü, ekonomisi ve politikasının bir parçası olmaya çalışmasını' gösteriyor. NATO üyesi olmasının da Türkiye'yi İslam dünyasından nispeten uzaklaştırdığını öne süren Ulvi, Mısır'ın ise sadece tarihi olarak değil aynı zamanda şimdiki Ezher Üniversitesi ile de İslam dünyasının en önemli parçalarından biri olduğunu belirtiyor




    Sakızı yuttuğumuzda midemizde yıllarca kalır mı?, Yorumları