6'sı Türk, 4'ü yabancı 10 bilim adamı, 2 yıl süreyle Türkiye'deki et tüketimini araştırdı.
Kaçak etin maliyeti yıllık 7 milyar $
Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de tüketilen etin yarısı kaçak.
Türkiye'den 6, Avrupa'dan 4 öğretim görevlisinin bulunduğu 10 kişilik grup Türkiye'de gıda hijyeni, sağlıklı beslenme ve et tüketimi konularını kapsayan bir çalışma yaptı.
Soya kıyması kullanılıyor
Yaklaşık 2 yıl süren çalışma sonunda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Grubun sözcülüğünü yapan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, Türkiye'nin et tüketiminin yüzde 50'sinin kaçak olduğunu söyledi. Etkin mücadele yapılmaması nedeniyle kaçak et tüketiminin Türkiye'ye yılda 7 milyar dolar zarar ettirdiğini açıklayan Prof. Dr. Tayar, insan sağlığının ciddi tehdit altında olduğunu belirterek, soya kıyması kullanımındaki artışın da önlenmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tayar, "Eskiden köftenin hilesi katılan kafa kıymasıydı. Şimdi ise yemek üreten işletmeler suyla birleşince hacmi 4 kat artan soya kıymasını tercih ediyor" dedi.
Yük hayvanları da kesiliyor
Araştırmada artan kaçak etle birlikte at, eşek gibi hayvanların da kesilerek yasa dışı yollardan tüketime sunulduğunun altı çizildi. Türkiye'de son 20 yılda 40 milyon olan koyun varlığının 25 milyona 13 milyon olan sığır varlığının ise 9 milyona düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Tayar, bunun nedeninin kaçak et girişi olduğunu dile getirdi.
Kıyma yasağı nerede?
Araştırmadaki bir diğer konu ise hazır kıyma yasağı. Hazır kıyma yasağıyla ile ilgili olarak Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, şu bilgileri verdi: "27 Mayıs 2004 tarihinde gıda üretim tesislerinin denetim yetkisi Sağlık Bakanlığı'ndan alınıp Tarım Bakanlığı'na devredildi. Ancak denetimlerin zayıflamasıyla hazır kıyma yeniden raflarda. Pek çok kasap ve market yasak olmasına rağmen açıkta hazır kıyma satıyor. Tarım Bakanlığı'nın bu denetimleri sıkılaştırması gerekmektedir."Gıdahareketi
Kaçak etin maliyeti yıllık 7 milyar $
Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de tüketilen etin yarısı kaçak.
Türkiye'den 6, Avrupa'dan 4 öğretim görevlisinin bulunduğu 10 kişilik grup Türkiye'de gıda hijyeni, sağlıklı beslenme ve et tüketimi konularını kapsayan bir çalışma yaptı.
Soya kıyması kullanılıyor
Yaklaşık 2 yıl süren çalışma sonunda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Grubun sözcülüğünü yapan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, Türkiye'nin et tüketiminin yüzde 50'sinin kaçak olduğunu söyledi. Etkin mücadele yapılmaması nedeniyle kaçak et tüketiminin Türkiye'ye yılda 7 milyar dolar zarar ettirdiğini açıklayan Prof. Dr. Tayar, insan sağlığının ciddi tehdit altında olduğunu belirterek, soya kıyması kullanımındaki artışın da önlenmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tayar, "Eskiden köftenin hilesi katılan kafa kıymasıydı. Şimdi ise yemek üreten işletmeler suyla birleşince hacmi 4 kat artan soya kıymasını tercih ediyor" dedi.
Yük hayvanları da kesiliyor
Araştırmada artan kaçak etle birlikte at, eşek gibi hayvanların da kesilerek yasa dışı yollardan tüketime sunulduğunun altı çizildi. Türkiye'de son 20 yılda 40 milyon olan koyun varlığının 25 milyona 13 milyon olan sığır varlığının ise 9 milyona düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Tayar, bunun nedeninin kaçak et girişi olduğunu dile getirdi.
Kıyma yasağı nerede?
Araştırmadaki bir diğer konu ise hazır kıyma yasağı. Hazır kıyma yasağıyla ile ilgili olarak Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, şu bilgileri verdi: "27 Mayıs 2004 tarihinde gıda üretim tesislerinin denetim yetkisi Sağlık Bakanlığı'ndan alınıp Tarım Bakanlığı'na devredildi. Ancak denetimlerin zayıflamasıyla hazır kıyma yeniden raflarda. Pek çok kasap ve market yasak olmasına rağmen açıkta hazır kıyma satıyor. Tarım Bakanlığı'nın bu denetimleri sıkılaştırması gerekmektedir."Gıdahareketi