Damat 6 gelin 4 yaşinda   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 03-17-2009 (01:22)   Son Mesaj: 03-18-2009 (13:23)    Cevap: 15    Gösterim: 2532  

Permalink - Mesaj no 10  03-17-2009, 20:07

--->: Damat 6 gelin 4 yaşinda

Bu kisilerin evlenmesine zaten medeni hukuk kabul vermemis ve bu evlilik sadece kendi kültür geleneklerine göre kabul edilmis. Sicak ülkelerde ergenlige erken yasta girildigi dogru peki bunu teoriden gercege dönüstürdügümüzde herkes icin uygunluk tasimaz kanimca ya da her iklim bölgesi icin.

Bu duruma benzer türk filmleri vardir örnegin Türkan Soray in. Bebek yasta bir ogalnla evleniyor ve ergenlik yasina kadar kocasi kabul ediyor kadin yaslaniyor felan filan.

FIKIHTA bunun SINIRI belirlenmemis olsada bu evliligi kabul edecek iki sahsiyetinde olmasi gerekmektedir. Birde neden evlendirildigi göz önünde bulundurulmali. Evliligin amaci icin bana cok mantikli bir durummus gibi gelmedi.
    alptraum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) alptraum

Permalink - Mesaj no 11  03-17-2009, 20:20

geçen bu konuyu işlemiştik....islamda bilhassa...hayır efendim,İslamda heyşey çok güzel ama bazen gözardı edilen batıni veya atiye yönelik bir hakikate bağlı oluyor varsa bize garip gelen bir durum...aksine insana daha mükemmel bir hayat sunuyor fıkıh...O yaşda yapılan akidin çocuklar belki masum görünen resmi düşünürsek ilerde ne kadar sömürülecek ve toplumun temelini veya ailenin tabiri caizse çekirdeğini çıkarak bir hale sebebiyet verebilir...karar verme yaşına gelmeyen bir ferdin geleceğine nokta koymak insani değil...
    islam tarihinde ve özellikle doğuda yada sıcak ülkelerde bedevi adetleri gibi çok eşli veya küçük yaşda evliliklerde sadece Kuran ölçüsü ve sınırlaması dahilinde ancak insani ve maslahata tabi ise..ve de insanın fizyolojik gelişimi ön planda tutulup,kişilerinde rızası dahilinde olmalıdır yapılacak akid...
    alptraum bunu beğendi.
    Konu Henna tarafından (03-17-2009 Saat 20:36 ) değiştirilmiştir..
    Henna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Henna Ziyaretci

Permalink - Mesaj no 12  03-17-2009, 20:59

O kisilerinde daha akillari ermeden buna sanki aileler karar vermis gibi olmuyor mu? Büyüdükleri zaman akillari erdikleri zaman adalet nerde diye sormazlar mi acaba?
    Henna bunu beğendi.
    alptraum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) alptraum

Permalink - Mesaj no 13  03-18-2009, 08:17

doğrudur... Hani savunduğumdan değil... Sadece çook uçuk gelmedi... Bu tarz bir evlilik çok kötü de sonuçlanmayabilir..Karar verme dediğiniz ne ki,evlilik öncesinde 17 lik kız aşık olduğunda da aynı EVLENME CİDDİYETİ! ile karar verdiğine inanmıyorum,en azından azımsanmayacak bir kısmı böyle...

Onun dışında oluşturulan sosyal baskı vs,evet,ataerkil ve aşiret yaklaşımı ağır basan yerlerde bunlar var,ama oralar baktığınızda evlenenlerin çocuk yaşta olması ayrı bir sorun,daha büyük iken evlense de,kadına-erkeğe bakışı çok farklı ve yanlış değil mi zaten???

Yukardaki olayı genel anlamda tasvip etmiyorum ayne siz gibi...Ama tuhaf da gelse,olabilirliliği anlamında küçük de olsa bir kapı açık bırakıyorum...

selam ve dua ile..
    el_feta - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) el_feta

Permalink - Mesaj no 14  03-18-2009, 12:32

zaten olmuş ve olmakda ...bari sonuçları iyi olsun demekden başka ne geliyor ki elden..

haklı olmak bazen insanı üzüyor...bu tarz küçük yaş değil ama ailelerin karar verdiği evliliklerden dolayı yakınımda çok büyük acılar yaşamıştık...tabi ki kendi rızasıyla aklı başında saydığımız yine ailemdeki zatlar hemde şu biz ayrılamayız diye herkese karşı durup evlenenlerde evliliğin tüm letafetini mahvettiler yazık...hatta daha kötüsü diplomalı cahiller demiyeceğim nefsi galebe edenler başlangıcı hak rızası olan akidlerini bile sonun da dünyalığa veya nefse maddiyata sattıklarını müşahade ettik...olan şimdi evlatlarına oluyor...Rabbim hidayetin tamamını ve devamını versin...kalbimizi dini üzerinde sabit kadem eylesin...Yani ne desek bazen boş oluyor...iyi görünen bir başlangıç hüsrana doğru veya acaib gelen bir vukuda hayra çıkabiliyor...Allahu Alem...
    Konu Henna tarafından (03-18-2009 Saat 12:56 ) değiştirilmiştir..
    Henna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Henna Ziyaretci

Permalink - Mesaj no 15  03-18-2009, 13:23

Keske benide 13-15 yaslarimda evlendirselerdide o günahlari islemeseydim
    Hasann - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Hasann