Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Avrupa, Türk ekonomisine muhtaç kalacak'' dedi.
08 Şubat 2008 Cuma 23:55
Unakıtan, TBMM Genel Kurulunda, Ar-Ge faaliyetlerini destekleyen, teknoparklara teşvik getiren kanun tasarısının maddeleri üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı'nın, ''Türkiye, yılda ne kadar cep telefonu ithal ediyor? Cep telefonu üretimine dönük bir çalışma var mı?'' sorusu üzerine Bakan Unakıtan, her yıl 15 milyon cep telefonu ithal edildiğini belirtti. Unakıtan, ''Ortalama 200 YTL'den toplam 3 milyar YTL hacmi var. Bu konuda Ar-Ge'yi destekleriz, hem de sonuna kadar'' diye konuştu.
Kemal Unakıtan, Hükümet olarak üniversiteleri araştırma faaliyetleri için desteklediklerini, sürekli yanlarında olduklarını ifade ederek, ''Ar-Ge meselelerinde onların destekçisi oluruz, köstekçisi değil'' dedi. Düzenlemede öncelikli sektörlere yer vermediklerini, sanayicinin önüne bir sınırlama getirmek istemediklerini anlatan Unakıtan, her türlü Ar-Ge çalışmasının tasarı kapsamında olacağını bildirdi. Maliye Bakanı Unakıtan, bir soru üzerine de gübrede KDV oranının yüzde 1'e indirilmesiyle ilgili bir çalışma olmadığını kaydetti.
''...BİZİMLE ÇALIŞMAK ZORUNDA KALACAKLAR''
MHP Manisa Milletvekili Ahmet Orhan, Bakan Unakıtan'a, ''Türkiye, Avrupa'nın Çin'idir'' açıklamasını hangi anlamda söylediğini sordu. Unakıtan, Türk ekonomisinin dinamik olduğunu ve nüfusunun yarısının 30 yaşın altında bulunduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
''AB ülkelerinde, 'Türkiye'yi alırsak, nüfusları çok fazla, buraya gelirler' diye bir anlayış var. Hayır, bizim ihtiyacımız yok... Avrupa, Türk ekonomisine muhtaç kalacak. Çünkü onların çok istediği mal ve hizmetleri, biz çok daha kaliteli ve zamanında iyi bir şekilde vermek durumunda olacağız. Türk ekonomisi bu kabiliyettedir. Avrupalılar ne yaparsa yapsınlar, sonuçta Türk ekonomisini ve insanını dikkate almak zorundalar. Avrupalılar, kendi menfaatleri için bizimle birlikte çalışmak zorunda kalacaklar. Zaman bunu gösterecek.''
Genel Kurulda, tasarının kabul edilen 2. maddesine göre, Ar-Ge faaliyetlerinin teşvikinde, en az 50 kişilik Ar-Ge personeli çalıştırma şartı aranacak. Muhalefet milletvekillerinin, bu sayının düşürülmesi için verdiği çok sayıdaki değişiklik önergesi ise kabul edilmedi. Başkanvekili Nevzat Pakdil, tasarının 3. maddesinin görüşülmesi sırasında çalışma süresinin dolması nedeniyle, yarın saat 11.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.